Listopad 2010

Vánoční zviky

27. listopadu 2010 v 0:00 | David Krásný |  Svátky
Koncem listopadu nastává advent, což zahrnuje období čtyř neděl před vánočními svátky. Jeho název je odvozen z latinského slova, znamenajícího příchod nebo očekávání, a předesílá nejen příchod a narození Ježíše Krista, ale připomíná také příchod druhého života po smrti. Období adventu se váže nejenom ke křesťanství, ale také k zimnímu slunovratu.

Barborka

Stává se, že o Vánocích naleznete v rodinách rozkvetlé třešňové anebo švestkové větévky, umístěné ve váze s vodou. Jsou nazývány barborkami. Jak se tento křehký zázrak může uprostřed zimy odehrát?
Svátek Barbory připadá na 4. prosince. Podle prastarého lidového adventního zvyku lidé chodívali po setmění do zahrady, aby zde nařezali větévky ovocných stromů. Někdy k tomu posloužily také větvičky zlatice, lidově zvané zlatý déšť. Svátek sv. Barbory dne 4. prosince byl dvacet dnů před Štědrým dnem a tento proces je velmi dobře načasován tak, aby o Vánocích větvičky třešní nebo višní právě rozkvetly. Po nařezání se větévky nechají chvilku "odpočinout" v chladné a tmavé místnosti, aby přechod do tepla nebyl tak prudký. Poté se jejich konce šikmo seříznou a vloží do vody. Odměnou je vám tento symbol jara, který ozdobí váš stůl právě na Vánoce. Pokud větvičky pěkně rozkvetou, podle lidového zvyku to mělo být zároveň znamení, že se svobodná dívka do roka může vdát.
Svátek nám připomíná památku svaté Barbory, jež byla původně dcerou obchodníka z Malé Asie, která zaplatila životem za svoji křesťanskou víru. Vypráví se, že cestou na popravu vzala do ruky větvičku, která potom uprostřed zimy vykvetla.
Pokud byste větévky nařezali již v listopadu, ve váze vám nevykvetou, protože neprošly patřičně dlouhým klidovým procesem, obdobím, kdy stromy ještě odpočívají.
Podle jiného lidového zvyku chodívala 4. prosince děvčata, převlečená za Barborky. Bíle oděné ženy nemluvily, mlčely, košťátkem vymetaly z příbytků zlé síly a nabádaly děti, spíše jen jakoby drmolíce, aby se modlily. Ochraňovaly domácnosti a zdraví lidí.

Adventní věnec

Adventními věnci se začaly domácnosti zdobit v 19. století. Johann Wichema, hamburský duchovní, si v roce 1860 pověsil doma ke stropu mohutný věnec ze smrkových větví a do něj zasadil 24 svící.
V průběhu let se zvyk trochu pozměnil, svíce se zasazují pouze čtyři a zapalují se po jedné každou adventní neděli. Adventní věnec bývá ozdobený chvojím, šiškami, jeřabinami, jmelím a červenými mašličkami.
Každý týden se rozsvěcuje postupně jedna svíčka, až v poslední adventní neděli září všechny čtyři najednou. Podle tradice má být adventní věnec zdoben červeně.


Pouštění lodiček

Podle lidového zvyku se lodičky vyráběly symbolicky ze skořápek vlašských ořechů. Do prázdné půlky skořápky ořechu se nakapal vosk a připevnila vánoční svíčka a vznikla lodička. Skořápkové lodičky se pouštěly na hladině v lavoru s vodou. Komu lodička nejdéle vydržela hořet, toho čekal dlouhý a šťastný život.

Krájení jablka

Dalším lidovým věštěním bylo krájení jablka. Po štědrovečerní večeři se rozkrajovala jablíčka, a to kolmo na stopku. Pokud byl jádřinec ve tvaru křížku, ohlašovalo to příchod smrti. Pokud byl jádřinec červivý, znamenalo to nemoc. Krásná hvězdička znamenala zdraví a štěstí.

Vstávání od stolu

Během štědrovečerní večeře bylo zapovězeno vstávání od stolu. Pokud by někdo vstal od stolu, tomu byla v následujícím roce předpovídána nemoc nebo smrt. Takže jste si nesměli nic zapomenout ke stolu vzít, jinak byste měli smůlu.

Talíř navíc

Na štědrovečerní stůl se pokládal prázdný talíř navíc. Měl sloužit pro nečekaného hosta, kterého by bylo třeba pohostit, ale také se říkalo, že je to očekávání narození Ježíška. Jednou z pověr bylo také, že u štědrovečerní večeře má být vždy sudý počet osob, a tak prázdný talíř plnil tento počet.

Rybí šupiny

Pod talíře se schovávaly rybí šupiny, které si potom stolovníci vložili do svých peněženek, aby jim šupinky přinášely po celý rok dost peněz a také aby se jich peníze držely.

Roráty

Roráty jsou adventní písně, které bývaly zpívány při mších. Jedná se o zpěv čtyř slok s refrénem, ve kterých se hovoří o přípravě na příchod Spasitele.
"Dejte rosu, nebesa, shůry
a oblaka ať sešlou jako déšť spravedlivého.

Nehněvej se, Pane, a již nevzpomínej na naše nepravosti…"

Zkopírované s internetu

Višně v medu - recept

27. listopadu 2010 v 0:00 | David Krásný |  Recepty
Potřebujeme tyto suroviny:
  • 2,5 kg višní
  • 1 kg medu

Med rozehřejeme a vložíme do něj zralé a čisté višně, krátce povaříme, potom višně vyjmeme, vložíme do malých skleniček a zalijeme medem. Uzavřeme víčky a sterilujeme 15 minut při 85°C.

Vosí hnízda - recept

27. listopadu 2010 v 0:00 | David Krásný |  Recepty
Potřebujeme tyto suroviny:
  • 200 g moučkového cukru
  • 200 g vlašských ořechů
  • 1 vejce
  • na krém: 100 g másla + 100 g moučkového cukru + rum
  • na polevu: 150 g moučkového cukru + 50 g ztuženého tuku + 40 g kakaa + 1/8 l vody + 1 balíček piškotů

Smícháním cukru, ořechů a vejce připravíme ořechové těsto. Kousky těsta vtlačujeme do formiček vysypaných cukrem nebo piškotovými drobečky, do středu do důlku dáme trochu rumové náplně, přiklopíme piškotem a necháme oschnout. Druhý den je přelejeme kakaovou polevou.

Vanilkové rohlíčky

27. listopadu 2010 v 0:00 | David Krásný |  Recepty
Potřebujeme tyto suroviny:
  • 340 g másla
  • 100 g cukru moučka
  • 420 g hladké mouky
  • 160 g mletých ořechů
  • špetka soli
  • moučkový cukr a vanilkový cukr na obalování

Na válu nakrájáme máslo na kousky, přidáme mouku, moučkový cukr a mleté ořechy. Vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do fólie a dáme do chladu na několik hodin. Pak těsto rozdělíme na několik částí,z každé vypracujeme na pomoučeném válu tenký váleček, který nakrájíme na menší kousky a z nich tvarujeme rohlíčky. Rohlíčky klademe na plech vyložený pečícím papírem, dáme do předehřáté trouby a pečeme 15 minut při 180°C. Po upečení necháme rohlíčky na plechu trochu zchladnout a potom je ještě teplé obalíme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

Vánoce

27. listopadu 2010 v 0:00 | David Krásný |  Svátky
vá. stromeček
na co se ty těšíš o vánocích tak na to klikněte v anketě

Čokoládové preclíky - recept

27. listopadu 2010 v 0:00 | David Krásný |  Recepty
Potřebujeme tyto suroviny:
  • 150 g hladké mouky
  • 100 g tuku
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • 50 g čokolády

Suroviny vymícháme na hladké těsto a dáme ho ztuhnout do ledničky. Potom těsto rozdělíme na malé kousky a z nich vyválíme válečky. Ty rozřežeme na tak dlouhé kousky, jak velké chceme mít preclíky, vytvarujeme praclíky a upečeme v mírně vyhřáté troubě při 160°C asi 10-12 minut. Pečivo se musí rozležet asi 3 týdny. Těsne před Vánoci zdobíme máčením části nebo celého preclíku v čokoládové polevě nebo ozdobíme puntíky z bílé polevy nebo i jinak podle fantazie.

Nekonečná řada

6. listopadu 2010 v 19:52 | David Krásný |  Ostatní
22
11
Do pokoje 1 napište větší číslo než do pokoje 2 (pří. 15) do pokoje 2 napište menší číslo než do pokoje 1 (pří. 9). Pak tyto dvě čísla sečtete do půdy a do sklepa napište odečet těchto dvou čísel. Číslo které jste napsali do půdy a do sklepa použijte do dalšího domečku a napište je do pokoje 1 a do pokoje 2 a pak do půdy tyto dvě čísla sečtěte a do sklepa napište odečet těchto čísel. A takhle se to opakuje.